Dutch Secure Autonomous Cloud: Nederlands initiatief voor veilige cloud
"Wie in de cloud werkt, gebruikt in de meeste gevallen technologie van buiten Europa. De aangeboden infrastructuur komt vaak van de ‘Big Tech’ uit Amerika en China. Dan kun je je afvragen hoe onafhankelijk je nog bent", meent security-professor Marten van Dijk van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).
Tegelijkertijd doen zich allerlei problemen voor met data. “Je hoeft de kranten maar open te slaan en je ziet wat er allemaal misgaat, en wat er allemaal aan datalekken gebeurt of aan digitale aanvallen op ons afkomt”, stelt infrastructuur-professor Cees de Laat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). “We hebben een Nederlandse, digitale waterlinie nodig.”
De Laat en Van Dijk zijn beiden betrokken bij het Dutch Secure Autonomous Cloud (DUSAC) project, dat voor beide problemen een oplossing moet gaan bieden. “De vraag is hoe wij op een verantwoordelijke en rigoureuze manier kunnen nadenken over hoe we security op alle niveaus, dus in de hele verticale stack, kunnen integreren. En hoe kunnen we zo min mogelijk de footprint van de Big Tech daarin hebben? Dat is waar we naartoe willen. We willen dat producenten van data en algoritmen de regie kunnen houden op wat er met hun data en daaruit gemaakte producten gebeurt”, legt Van Dijk uit.
Lees het volledige interview met Marten van Dijk en collega's over DUSAC bij AG Connect: Dutch Secure Autonomous Cloud: Nederlands initiatief voor veilige cloud - DUSAC moet antwoord bieden op Big Tech en onveilig gebruik data (19 februari 2021).
(Met dank aan AG Connect/Eveline Meijer voor toestemming voor overname van het eerste deel.)